ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ

Είναι η συνέχεια μιας ευρύτερης προσπάθειας διάδοσης πνευματικών κειμένων, στον χώρο του διαδικτύου Αυτή η προσπάθεια είναι ένας αυθόρμητος τρόπος επικοινωνίας που γίνεται από αγάπη, με σκοπό να γνωρίσουν όσοι επιθυμούν το πρόσωπο του Χριστού. Δεν είναι θρησκευτική προπαγάνδα που αντιβαίνει στο πνεύμα του Ευαγγελίου. Σέβεται την ελευθερία και τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Την εθνότητά του, τη γλώσσα του, την παράδοσή του Κυρίως παρουσιάζεται η ακρίβεια της ορθόδοξης πίστης και ζωής, ο θησαυρός τής λατρείας τής Εκκλησίας, η Πατερική ερμηνεία της Αγίας Γραφής και ιδιαίτερα η εμπειρική γνώση και κοινωνία με τον Θεάνθρωπο Σωτήρα μέσα από τη ζωή των Αγίων. Η επιδίωξη είναι, αυτή η αστείρευτη πηγή αγαθών να γίνεται γνωστή σε όσους την αγνοούν και διψούν το ύδωρ το ζων που είναι ο Χριστός, ο Θεός τής αγάπης, το φως, η αποκαλυφθείσα αλήθεια, η ζωή των ανθρώπων και ο Μοναδικός Σωτήρας. «Γεύσασθε και ίδετε ότι χρηστός ο Κύριος».

ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΚΑΙ Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ



Πέρασαν τα Χριστούγεννα, πέρασε και η Πρωτοχρονιά, τι μας απόμειναν; Τα Θεοφάνια. Ή λαϊκιστί τα Φώτα. Ευτυχώς αυτά δεν κοσμικοποιήθηκαν όπως τα Χριστούγεννα, που γιορτάζουν πολλοί τα γενέθλια του Χριστού χωρίς τον Χριστό!

Εξάλλου πως να τα κοσμικοποιήσεις και να αφαιρέσεις την Εκκλησία από αυτή τη γιορτή; Γίνεται να πέφτει ο σταυρός στα ύδατα από... μόνος του; Ή να τον ρίχνει ο... δήμαρχος όπως τελεί τους πολιτικούς γάμους και να... ευλογεί τα ύδατα στο όνομα του... συντάγματος; Δεν γίνεται! (Αν και με τη φόρα που έχουν πάρει οι σκοταδιστές «προοδευτικάριοι» ενδέχεται να συμβεί κι αυτό κάποια στιγμή!) Κρίμα όμως που κάποια σχετικά έθιμα χάνονται με τον καιρό... Όπως τα κάλαντα των Φώτων. Το παρακάτω απόσπασμα (δεν αναφέρεται ο συγγραφέας και από ποιό διήγημα πάρθηκε) προέρχεται από το  Αναγνωστικό Γ' Δημοτικού του έτους 1979 (Α' έκδοση) και αναφέρεται σε έθιμα που είχαν κάποτε στα χωριά, όπως τα διηγείται η ηρωίδα Μυρτώ. Χαρακτηριστική η απορία της «λέτε κάλαντα στην Αθήνα;», που βέβαια ίσχυε όταν γράφτηκε το διήγημα. Σήμερα θα ρωτούσε, «λέτε ακόμα κάλαντα στην Ελλάδα;». Ίσως κάπου να τα λένε ακόμα... 




ΠΗΓΗ